2010. október 24., vasárnap

Banános-zabpelyhes keksz


Ha valamivel ki szeretnétek zavarni engem a világból, a túlérett banán kézenfekvő választás. Brrrrr!
Bármilyen kecsegtető leárazásba futok is bele, banánból sosem veszek túl sokat, azt is minél zöldebben -így sem kell neki pár napnál több az első barna pöttyök megjelenéséig.
Ha mégis ránkpunnyadt egy-kettő, próbáltam én menteni sokféleképpen, de végül rájöttem, még mindig kevésbé demoralizáló kidobni egy banánt, mint egy tepsi banánkenyeret vagy egy kübli banánturmixot.

Hogy miféle irracionális pillanatomban sütöttem most meg ezt a kekszet ahelyett, hogy laza mozdulattal a komposztra röppentettem volna a gyümölcsöstálon árválkodó, kicsit pöttyösödő banánt, nem tudom megmondani.
És hogy még finom is lett, az aztán végképp meglepett. Nem hivalkodó benne a banán íze, viszont csodás puha állagot ad neki. Poci azóta is lesi, mikor szomorodik ránk egy banán megint. :)


Banános-zabpelyhes keksz

Hozzávalók: 1 banán, 3/4 cup barna cukor (vagy akár fehér), 1/4 cup vaj, 1 tojás, 1 tasak vaníliás cukor, 1 1/4 cup liszt, 2 cup zabpehely (apróbb fajta, ilyen pl. a Lidl-ben kapható), 1 tk szódabikarbóna, 1/2 tk só, 100 g tejcsokoládé durvára aprítva
Elkészítés:  Késes robotgépen pürésítem a banánt, majd összedolgozom a cukorral, nagyon puha vajjal, vaníliás cukorral és tojással. Ezután mehet bele az előre elkevert liszt, zabpehely, só és szódabikarbóna.
A tésztát kifordítom a gépből és kézzel gyúrom bele a csokit.
Sütőpapírra két teáskanál segítségével kis halmokat rakok, 180 fokra előmelegített sütőben 15 percig sütöm a kekszeket.

3 megjegyzés:

Ottis írta...

Biztos finom, nálunk a kekszek nagyon menők .-)

VOKinga írta...

Mióta beköszöntött az ősz, nekem is csak akkor van meg a lelki nyugalmam, ha teli a kekszes doboz! :)

Dió Bisztró írta...

ezt holnap megsütöm, úgyis parkol egy szottyadt banán a spájzban :)