2016. augusztus 17., szerda

Ropogós szilvás morzsa/ Crispy plum crumble


 A régi kedves morzsareceptemben a lisztet először zabpehellyel próbáltam helyettesíteni, hogy gluténmentes legyen, de így elvesztette a ropogósságát, puha lett a morzsatető. Ezután a kókuszlisztes verzió következett, ez már ropogósabb volt, de száraz, szinte folytós.
 A mostani maniókás próbálkozás már nagyon közel van ahhoz, amit vártam: a morzsa ropogós, nagyon ropogós, de nem tömény. Ez a recept mindenképp marad a repertoárban, mert számomra a gyümölcsös sütik közt a nyerő a morzsa. :)

 I had my good old crumble recipe, but is's not glutenfree. At first I tried to substitut flour with oats, but it was soft, not crispy. Than I used coconut flour, but I found it too dry.
 Now I made it with cassava, it's very-very crispy and tasty. This recipe works, and I'm happy, because crumble is my favourite fruity dessert!






Ropogós szilvás morzsa/ Crispy plum crumble

Hozzávalók/ Ingredients:

1 kg szilva/ 1000 g plums
1 tk fahéj/ 1 tsp cinnamon
2 tk kókuszvirág cukor/ 2 tsp coconut sugar
13 dkg hideg vaj/ 130 g cold butter
15 dkg eritrit/ 150 g erythrite
10 dkg tápióka keményítő/ 100 g tapioca starch
20 dkg manióka dara/ 200 g cassava semolina
csipetnyi só/ a pinch of salt
frissen reszelt szerecsendió/ fresh ground nutmeg

Elkészítés/ Instructions:

 A szilvát megmostam, kimagoztam és szorosan egy nagyobb cseréptálba raktam. Megszórtam fahéjjal és kókuszcukorral.
 A morzsához a manióka dara 2/3-át kávédarálón finomra őröltem. Az összes száraz hozzávalót és fűszert egy nagy tálba öntöttem, összekevertem, majd hozzáadtam az apróra kockázott hideg vajat és addig morzsoltam, míg egynemű lett. Gyorsan kell dolgozni, hogy ne olvadjon meg a vaj.
 Rámorzsoltam a tésztát a szilva tetejére.
 175 fokra előmelegített sütőben 35 perc alatt aranybarnára sütöttem.

 Wash and stone plums, than place into a big baking sheet. Strew with cinnamon and coconut sugar,
 Grind 2/3 of cassava semolina in a coffee grinder. Pour all the dry ingredients into a big bowl and combinate. Dice cold butter and take into the bowl. Crumble it until homogeneus. Hurry, butter may not be lukewarm!
 Crumble it onto the top of plums.
 Bake in preheated oven 175 celius (347 F) for 35 minutes, until goldenbrown.

1 megjegyzés:

katalin írta...

Jól néz ki :)