2008. június 22., vasárnap

Csokoládés meggydzsem

Ha hozzám hasonló fanatikus csokirajongó vagy és esetleg még befőzésre is adod a fejedet, feltétlenül ki kell próbálnod ezt a kombinációt: a tűzpiros meggy vidám savanyúsága és a kakaópor keserédes aromája találkozik ebben a sötétvörös lekvárban. Már csak a kemény küzdelem marad hátra, hogy az ember ne kenjen meg vele még egy újabb, és újabb, és újabb kenyeret...


Feketeerdő dzsem

1250 g meggyhez szükségeltetik 300 g cukor, 1 csomag Dr.Oetker Dzsemfix Szuper 3:1 és 2 púpozott evőkanál holland kakaópor
A meggyet forró vízben alaposan megmosom, kimagozom, a felét egy fazékba töltöm, a másik felét robotgépben leturmixolom, majd azt is a fazékba adom. Hidegen belekeverem a dzsemfixet és a cukrot, majd a tűzre teszem, és miután felforrt, még 3-4 percig főzöm. Az utolsó percben leszedem a habját és belekeverem a kakaót. Alaposan kimosott, esetleg vízben forralva sterilizált üvegekbe töltöm, a tetejüket lezárom, és 2 napra száraz dunsztba teszem az üvegecskéimet.

13 megjegyzés:

Névtelen írta...

El vagyok veszve. Kaphatnék egy kis kóstolót valahogy?

mithrile írta...

Én is csináltam múlt héten csokis meggyeset, nem pont így, de isteni finom:) Igaz, hogy nem lekvárra emlékeztet az íze, hanem.. nem is tudom mihez hasonlítani:)
Talán ma már képes leszek én is egy posztot írni róla:)

VOKinga írta...

Ági, azt hiszem, étel-szenvedélyeink között van egy-két (SOK!) hasonlóság! :)

Mithrile, alig várom a posztot, nagyon kíváncsi vagyok, és még van is némi meggyem, úgyhogy kísérletező kedvű is. Az általam leírt verzió ban a meggy íze dominál -főleg így, hogy nem kell szétfőzni és agyoncukrozni-, a csoki csk pikánssá teszi, de szereték is még kísérletezgetni a mennyiségekkel.

Unknown írta...

óriási! nagyon tetszik ez az ötlet! ;)

Millie írta...

Ezt ki fogom próbálni!

Névtelen írta...

Tényleg zseniális, főleg nekünk csokiimádóknak! Én étcsokidarabkával szeretném majd kipróbálni, de ez idáig elrettentem a meggy magozásától.

VOKinga írta...

Emese, és van ötleted arra, hogy ne olvadjon el benne a csoki? Én is gondoltam erre, de mivel forrón kell az üvegbe tölteni a szárazdunszthoz, nem tudom, van-e olyan csoki, amelyik állná a hőpróbát?

Névtelen írta...

A KaldenekerGyuri mondta egy tv-adásban, hogy étcsokidarabkák, de lehet, hogy főzőcsokira gondolt? Az talán kicsit keményebb. A legutolsó mozzanatként kell a lekvárhoz dobálni.De igazad van, mert így is olvad!

Névtelen írta...

Sajnálom, h nem tévedtem ide előbb!!! Imádok kísérletezni a lekvárok között!!! :)

VOKinga írta...

Itality, ezek szerint nekem kellene tanulnom Tőled, én még kezdő befőző vagyok. :) Nemigen futja rá az időmből, de ebben az évben olyan rengeteget termett a meggyfám, hálátlanság lett volna veszni hagyni. Ez a recept egyébként megéri a kísérletezést, én készítettem a kakaópor bő duplájával is, egészen más ízhatás, de úgy is nagyon finom, és a cukrot is érdekes lehet változtatni, így nem túl édes, de nagyon finom lehet édesebben is. Mindenképp egy izgalmas recept.

Névtelen írta...

Majd talán a sárgabarack beszerzési körúton tudok szerezni egy kis meggyet, és akkor kipróbálom, mert máshonnét már nagyon nem várhatok. :)

florentine írta...

Nagyon finom! Tegnap délelőtt főztem egy adagot, és a körbekóstolás után kénytelen voltam egy nagyobb mennyiségnek nekiállni :-)

Csokidarabka: magas kakaótartalmú csokit apróra vágsz és csak üvegbe töltéskor szórod a lekvárba, a darabkák egyben maradnak, vissza már nem keményednek.
Nekem ez a kakaós sokkal jobban ízlik.

VOKinga írta...

Nagyon örülök, hogy ízlett! :)
Szerintem is sokkal ütősebb így, holland kakaóporral, mint darabolt csokival. Persze a gyerekek véleménye megoszlik, Fanni rajong érte, mint ahogy az étcsokiért is, Poci inkább tejcsoki-evő, ő ezt a verziót nem igazán szereti.