2008. június 30., hétfő

A tökéletes brownie!

Ritkán kerül a konyhámban valami pár héten belül újra a repertoárra. Ez a csokoládés brownie az elmúlt hónapban harmadszorra, és attól félek, tartani fogja ezt a gyakoriságot!
Hogy miért? Mert abszolút tökéletes: a teteje roppanós, belül csupa krém. Pillanatok alatt összedobható, remekül variálható. Mert imádom, és apa is imádja, meg a gyerekek is. Mert szemtelenül hamar elfogy, sokkal hamarabb, mint ahogy betelnénk vele.


A legkrémesebb csokis brownie

Hozzávalók: 10 dkg vaj, 25 dkg étcsokoládé, 4 tojás, (ízléstől függően) 20-30 dkg cukor, 14 dkg liszt
Elkészítés: Fontos, hogy ne tortabevonó csokiból dolgozzunk, hanem olyat válasszunk, ami megevésre is érdemes lenne. Én időnként -nem önszántamból, a család nyomására- a csokimennyiség felét tejcsokival helyettesítem, ebben az esetben feltétlenül kevesebb cukrot használjunk!
A csokit összetöröm , és a felkockázott vajjal együtt egy tálkába teszem. Forró vízzel teli nagyobb tálba teszem, és időt adok neki, hadd olvadozzon -néha megkavarom. Ezzel a módszerrel biztosan nem ég meg a csoki, ami pl. mikróban vagy gyöngyöző víz fölött könnyen megtörténhet a túlhevülés miatt. Egy dologra érdemes még odafigyelni: víz ne kerüljön az olvadozó csokoládéba, összeugorhat tőle.

A tojásokat a cukorral elektromos habverővel jó habosra keverjük, majd a kihűlt csokihoz kavarjuk. Végezetül a lisztet is beleszitáljuk és hozzákeverjük, majd a tésztát egy kisebb, olajjal vagy vajjal kikent tepsibe öntjük.

Előmelegített sütőben 180 fokon 20 percet sütjük. Figyelem: a sütési időt szigorúan be kell tartani!!! Természetesen sütő és sütő más lehet, ki kell tehát tapasztalni, de a brownie ellen elkövethető legnagyobb bűn a túlsütés, és itt 1-2 perc is számít. Akkor jó, ha a teteje már kezd megkérgesedni, de belül, ha megnyomjuk, még teljesen puha -vagyis akkor jó, amikor úgy néz ki, mintha még épp nem lenne jó. :)

Én ezúttal 45 szem kimagozott, 10 percre becukrozott, majd lecsepegtetett meggyet is potyogtattam bele, de önmagában is tökéletes, lágyan felvert tejszínhabbal tálalva, vagy egy kis chili-vel megbolondítva -de ezesetben szigorúan magas kakaótartalmú étcsokiból! Szárnypróbálgató háziasszonyok és -férfiak is könnyedén elkészíthetik.
(A recept a Mindmegettéről származik, némi módosítással.)

19 megjegyzés:

VKOrsi írta...

ez valami meseszépen néz ki.... éhes lettem :)

Excuseme! írta...

A tepsi mérete érdekelne:) Tudniillik ha jól sejtem ez is sarkalatos kérdés. Ugyanis holnap megsütöm egy teljes vándortábornak. Köszönöm!

VOKinga írta...

20X30-as (A4-es :))
De sütöttem már 26cm átmérőjő kör alakú formában is, úgy kicsit laposabb volt, de ugyanolyan finom.

Névtelen írta...

Köszönöm! Majd lejelentem az eredményt. (bát mivel gyerekeknek viszem, tejcsokis lesz)

Kata írta...

Megihlettél, igaz, én nem ezt a brownies - t sütöttem meg, de hasonlóképpen elégedett voltam a végeredménnyel :o)

VOKinga írta...

Zsuzska, izgatottan várom, hogy ízlett! :) Az én manóim legszívesebben tejszínhabbal eszik.

Katanyaka, kíváncsivá tettél! :) Szívesen kipróbálnám a tojásmentes tökéletességet is, bár tofut még sosem használtam. A receptedben szereplő selyem tofu speciális változat, vagy másmilyen is jó bele? Mert valamilyen tofut a Tescoban biztosan kapnék. Tesztelném a páromon (persze nem árulva el, hogy ez egészségesebb verzió), Ő ugyanis nem nagy édességes, de a brownie-ért odavan, épp most konstatáltam, hogy felfalta előlem az összeset. :)

Kata írta...

Hát, ez a tofu, nem az a tofu, sajnos. Ez egy spec állagú, ún. selyem tofu ( silken ), amit papír dobozban, nem a hűtős részlegen árulnak, kb. 500 - 600 HUF és kétlem, hogy a Tescoban lenne, legalábbis én ott még sosem láttam. De bioboltban próbálkozhatsz. A "normál" tofu nem hiszem, hogy ugyanazt a végeredményt adná, mint a selyem :o( Remélem, találsz ilyet, mert tényleg érdemes kipróbálni! ;o)
Itt egy link, így néz ki: http://href.hu/x/67jq

Névtelen írta...

Helló!
Lehet, hogy amatőr a kérdés... :-) A vaj alatt teavajat vagy margarint értesz? Bocs, a kérdésért, de tettem már tönkre sós süteményt azért, mert margarint használtam teavaj helyett.
Köszönöm!
D.

VOKinga írta...

Csakis teavajat! Én nem is nagyon használok semmibe margarint, inkább vajra cserélem. Kekszeknél feltétlenül érdemes vajat használni, mert ég és föld a különbség, szerintem ha az eredeti receptben margarin áll, akkor is cseréld vajra nyugodtan, finomabb lesz.

matkom írta...

Szia anyamanya!

Kipróbáltam a Browniedat! Szenzációs! Hála és köszönet érte!
Szép napot! Márti

VOKinga írta...

Matkom, tündér vagy, hogy megírtad! Olyan jól esik tudni, ha másnak is beválik egy recept! Köszönöm! :)

Névtelen írta...

Ma én is megsütöttem, már mutatóban sincs belőle ! :) Nagyon finom lett, én is tettem bele rumos meggyet.
Üdv: Judit

VOKinga írta...

Csodás, nagyon örülök, hogy bevált! :)

Névtelen írta...

hihetetlenül hálás vagyok ezért a receptért. épp az imént lett kész és már alig van belőle.
legelőször a Louvrban kóstoltam meg a browniet, azóta sem ettem olyan finomat, pedig rengeteg receptet kipróbáltam, de végre ez bevált. tökéletes.
igazán köszönöm.
:)
madeleine

VOKinga írta...

Madeleine, el se hiszed, mennyire örülök! :) Köszönöm, hogy megírtad!

Névtelen írta...

Szóhoz sem jutok, annyira finom!! :) Csak annyit, hogy ma is sütnöm kell, annyira ízlik mindenkinek!! De ma már dupla adagot csinálok ;)
Ja, és durvára vágott mandulát is tettem bele (10 dkg/adag),próbáld ki, illik bele nagyon!

Köszönöm a receptet!!!

Dorka

VOKinga írta...

Dorka, köszönöm, hogy megírtad! :)

Sebastian írta...

Eletemben eloszor sutottem. Kovettem az utasitasokat (a meggy helyett fagyasztott gyumolcsot raktam) es nagyon jo lett.
koszonom!

VOKinga írta...

Nagyon örülök, hogy ízlett! :)