2008. március 9., vasárnap

Torta csokirajongóknak

Iszonyúan édesszájúak vagyunk, én is, a gyerekek is. Mégis törekszem arra, hogy a hét nagy részében ezt leginkább gyümölccsel, tejtermékekkel, műzlivel elégítsük ki. Hétvégén azonban mindig készül valamilyen sütemény, általában mindig másfajta, hogy kiélhessem kísérletező kedvemet is. A most következő tortát viszont 3 hónappal ezelőtti kipróbálása óta negyedszer rendeli újra a család -úgy gondolom, ez a tény önmagáért beszél.


Latsia tortája

20 dkg vajas kekszet robotgépben morzsává darálok, majd hozzákeverek 10 dkg olvasztott vajat. Egy hideg vízzel kiöblített 26 cm átmérőjű tortaforma aljába nyomkodom.
20 dkg jó minőségű csokoládét (nálam feltétlenül minimum 70% kakaótartalmút) vízgőz fölött felolvasztok, majd ha kihűlt, 4 dl felvert tejszínnel óvatosan összeforgatom. A tortaalapra simítom, és fogyasztásig hűtőbe dugom.
(Latsia nyomán szabadon, eredetileg "Csoki mousse torta" néven)


Ha csak magamnak készíteném, csak 2 dl tejszínt használnék és sokkal nagyobb kakaótartalmú -igazán keserű- csokit, nekem az a mindenem. Úgy képzelem, izgalmas lenne így. A gyerekek és a férj viszont sajnos ezt az én keserű-vonzalmamat kicsit sem osztják, egymagamnak pedig nem állnék neki sütni. Na nem mintha így is nem venném ki bőven a részemet ennek a tortának az elpusztításában -nagyon-nagyon finom!

9 megjegyzés:

Névtelen írta...

Annyira imádom az ötleteidet, az írásaidat! Szeretnék a gyermeked lenni és ilyen kényeztetést élvezni! De így csak tátom itt a számat...

BeckZsu írta...

Én ritkán sütök, nem mintha nem szeretném, de ez túl jól hangzik ahhoz, hogy ne próbáljam ki hamarosan. Én is a kissé keserűbb változatra szavazok. El tudom képzelni tészta nélkül, csak krémként is :)

VOKinga írta...

Ági, nagyon aranyos vagy! :) De szegényeknek most kicsit felmosórongy állagú anyukájuk van, párhavonta elkap egy fáradtsághullám, most épp benne hullámzom.

Zsu, máris irigykedem Rád a keserű verzió miatt! :) Nincs mit tenni, kénytelen vagyok sima keserűcsokival kárpótlódni. :)
Ha majd megcsináltad, ugye megírod, milyen lett?

csupasuti írta...

Szia!

Isteni lehet ez a torta!Szeretnén én is kipróbálni, de lenne még pár kérdésem hozzád ezzel kapcsolatban:megkérdezhetem melyik jó minőség csokit használtad hozzá?Szerinted ha pie(kerámia)formában készítem az jo lesz hozzá?
Előre is köszönöma válaszodat!

Szuper a blogod, további sok siekrt hozzá!
Üdv:Rita

VOKinga írta...

Rita, ne haragudj, hogy nem tudtam azonnal válaszolni. Megfizethető árkategóriában szerintem tortákba kitűnő a Tesco Finest 75%-os ércsokija, vagy a Tibi étcsoki, ami 60%-os. Ha gyerekek is esznek belőle, minél keserűbb a csoki, annál inkább oda kell figyelni a cukorra, nehogy kesernyés legyen a végeredmény a gyerekízlésnek. Piteformát nem ajánlom, szerintem nem elég magas. Remélem, hogy nagyon ízleni fog!

Névtelen írta...

Kis gyerek 1 éves szülinapjára milyen tortát/tortákat javasoltok? Mert ugye ők még nem ehetnek mindent. Köszönöm a segítséget.

VOKinga írta...

Kedves Névtelen!
Szűkítsük le a kört, hogy mik azok az általános sütialapanyagok, amit nem ehet a manód! Nem tudom, mennyire vagy szigorú a hozzátáplálásban, csak ha magamból indulok ki, az első gyermekem másfél évesen még nemigen tudta, mi a csoki, a második jóval hamarabb kinézte az ő kezéből. :) Mi van a tiltólistán, tej, tejtermékek, tojás, kakaó, liszt, babapiskóta....? És mi az, amit szeret? Utána talán tudok ötletet adni.

Latsia írta...

Szia, örülök, hogy ennyire ízlik a kedves Családodnak!
Szuper a blogod, gratulálok!

VOKinga írta...

Napok óta megint épp ez a torta jár az eszemben, milyen jó lenne megsütni. :) Így is lesz.
Nagyon köszönöm a recepted, gyakran járok Nálad, szívesen főzök a receptjeidből, és végtelenül csodállak, hogyan vagy képes ilyen tömérdek finomságot sütni-főzni!