2008. március 1., szombat

Még-még-még reggeli!

Ott folytatom, ahol legutóbb abbahagytam: a reggelinél és Nigellánál. Ő grillázsnak nevezte ezt az ételt (vagy talán csak a fordítás sikeredett így?), az én szótáramban a grillázs valami egészen mást jelent, ez inkább műzli.
Egyébként is rajongok a ropogós műzlikért, csak azt a rengeteg cukrot veszem rossz néven, amit egyik gyártó sem óhajtott kispórolni belőle. Ez a házi változat viszont számomra maga a tökély, ezt bizonyítja a gyorsaság is, ahogyan elfogyott: amikor üvegekbe rakosgattam a legnagyobb tepsimből a kisült finomságot, az ötödiknél megállapítottam, hogy műzliből megvan az egy havi adag. Egy hét alatt eltüntettük az utolsó morzsáig!
És ami külön a javára írható: míg bolti társai a tejben pár perc alatt "megszottyosodnak", ez a műzli fél óra után is ropogós marad!


Ropogós műzli

Hozzávalók: 45 dkg zabpehely, 15 dkg napraforgó, 10 dkg szezámmag, 30 dkg földimogyoró, 2,5 dkg kakaó, őrölt gy
ömbér, 2 teáskanál fahéj, 1 dl méz, 15 dkg barnacukor (én ezt is mézzel helyettesítettem), 2 dl almaszósz, 2 evőkanál olaj, 1 teáskanál só
Elkészítés: A száraz hozzávalókat összekeverjük, majd hozzáku
tyuljuk a nedveseket is. Mivel nálunk almaszósz nem kapható, én egy nagy almát meghámozva, feldarabolva pici barnacukorral megpároltam és pépesítettem, éppen 2 dl szósz lett a végeredmény.
Nagy lapos tepsibe simítjuk és 150 fokon 40 percig sütjük. Érdemes a tepsit szilikon lappal vagy szilikonos sütőpapírral bélelni, nehogy a műzli túl szoros barátságot kössön vele.

Amikor kisül, 1 percig még puha, ekkor akár fel is szeletelhető műzliszeletnek. Én kihűlés után tördeltem szét és légmentesen záró csavaros üvegekbe pakoltam, így is ropogtattunk belőle, a reggelikhez pedig sodrófával törtem szét műzlivé.
(Nigella után szabadon)


Bevallom, nálam egy bő óráig sült, talán azért is lett ennyire ropogós -3 gyerkőc mellett gyakran megesik, hogy hiába hív a konyha, de ezúttal ez nem volt gond, sőt lehet, hogy maradok is a meghosszabbított sütési időnél. Én rövidesen legyártom a gyümölcsös verziót is, és valószínűleg még jónéhány változatot, itt már csak az ízlés és a fantázia szabhat határt.

3 megjegyzés:

Salsa Orsi írta...

Szia Mamihami!
Hát ez egyszerűen szuperül néz ki. Mindig bosszankodom a hipermarketekben, hogy a müzlik és a pelyhek tele vannak cukorral. Hát hol itt az egészség? Le is szoktam szépen lassan mindenről...viszont reggelizni mégiscsak kell, úgyhogy próbáltam kompenzálni mindenféle saját kutyulmánnyal (nem volt az igazi)- ennek a receptnek ezért nagyon megörültem biztos hogy kipróbálom!!! Orsi

VOKinga írta...

Orsi, én sem nagyon értem, szerintem ha valamelyik cég előállna egy cukormentes műzlivel, hatalmasat tarolhatna. Na de az üzletpolitikához én nem értek. Remélem, Neked is bejön majd a házi verzió! :)

Névtelen írta...

Mami!

Van egy tavasznyi felkérésem...nézd meg a blogon a Tavaszváró poszt végét!