2010. január 21., csütörtök

Muffin vacsora után -vagy helyett?

A muffin azért kicsit fapados sütemény. Ha készül nálunk, az leginkább a közös sütés öröméért történik -hiszen kevés süti elkészítésére áll rá ilyen jól a gyerekkéz.
Igaz, Fanni és Poci már nem kezdő kiskukták, színvonalasabb feladatokra is bevethetők lennének. Feltűnt azonban a konyhámban egy újabb lelkes jelentkező kétéves Mátém személyében, úgyhogy a biztonság kedvéért mégiscsak maradtunk a muffinnál.
Mit mondhatnék, belevaló a pasi a konyhában is. Teljesítette az első sütőlecke minden pontját, melyek: liszt megkóstolása és egyenletes szétoszlatása 1 méteres körzetben, nyers tojás megkóstolása, olvasztott vaj megkóstolása és szétkenése a pulton, a pulton található minden egyéb, jelen feladatunkhoz nem aktuális eszköz kipróbálása, Poci lelökése a kisszékről. Sőt, a második konyhaleckébe is belekóstolt, méricskélt, öntögetett, kavart a többiekkel. Fotósorozattal az eseményről sajnos nem szolgálhatok, biztos megértitek -így is kevesebb kezem volt, mint amennyi jó lett volna.
A végeredmény pedig gyorsan el is fogyott, néha szabad egy kicsit bűnözni vacsi helyett! :)


Kakaós-kókuszos muffin

Hozzávalók: 250 g olvasztott vaj, 250 g cukor, 250 g liszt, 1 csomag sütőpor, 4 tojás, 4 ek szobahőmérsékletű tej, 1 púpozott ek holland kakaó, 70 g kókusz, 1 tábla csokoládé, díszítő cukrok
Elkészítés: A tojásokat és a cukrot simára keverjük, belekeverjük az olvasztott vajat, majd a tejet is, végül a lisztet és a sütőport.
A masszát kétfelé osztjuk, az egyikbe belekeverjük a kókuszt, a másikba a kakaót.
A muffinsütőt kibéleljük a papírkapszlikkal, 1/3-áig töltjük őket a csokis, majd 2/3-áig a kókuszos tésztával. 200 fokos sütőben 20 perc alatt megsül.
Ha kihűlt, bevonjuk őket olvasztott csokival, és feldíszítjük.
16 db lett belőle.
(Érdekes módon az első sütetben a kókuszos tésztát a kakaós körbevette, a másodikban viszont a kakaós alul maradt, a kókuszos fölül.)

Nincsenek megjegyzések: