2010. január 13., szerda

Sajtos zöldsaláta libamájjal

Heti rendszerességgel kerül az asztalra valamilyen salátatál. Ez a májas variáció nagyon jól sikerült, az ízek tökéletesen passzoltak egymáshoz.


Sajtos zöldsaláta libamájjal

Hozzávalók: 1 kis jégsaláta, 1 nagy piros kaliforniai paprika, 15 dkg Burlauder sajt, 1 marék dió, 1 ek almaecet, 2 ek szójaszósz, 1 tk dijoni mustár, 1 1/2 tk méz, 1 kk só, 0,25 dl víz, 1,5 dl majonéz, 70 dkg libamáj, olaj, só, borsikafű
Elkészítés: A jégsalátát csíkokra vágjuk, megmossuk és salátacentrifugán leszárítjuk. A kaliforniai paprikát felcsíkozzuk. A sajtot nagy lyukú reszelőn lereszeljük.
Egy kis üvegbe beleöntjük a vizet, hozzáadjuk a sót és hagyjuk feloldódni. Ezután hozzáöntjük a szójaszószt, mustárt, mézet, ecetet, majonézt, rácsavarjuk a kupakot és jó alaposan összerázzuk, míg egynemű öntet nem lesz belőle.
Egy száraz serpenyőt felforrósítunk és megpirítjuk benne a diót, félretesszük.
Ezután a serpenyőbe olajat öntünk, magas lángon felhevítjük és rádobjuk a felcsíkozott, szobahőmérsékletű májat. Amikor a külseje kifehéredett, csökkentjük a lángot, megszórjuk borsikafűvel és rövid idő alatt megsütjük -a libamáj nagyon érzékeny, ha csak kicsit is túlsütjük, megkeményedik! A sütés végén sózzuk.
Tányérokra halmozzuk a salátát, megszórjuk paprikacsíkokkal, sajttal, dióval, öntettel megöntözzük, mellészedjük a májat és azonnal tálaljuk.
(Burlauder sajt: Félkemény, igen erőteljes ízű, érett sajt. Nem jut jobb eszembe róla, mint hogyha egy skála egyik vége a trappista, a másik a parmezán, akkor ez valahol a kettő között félúton lehet.)

2 megjegyzés:

Ági, aki főz írta...

A májat se kotornám félre, de ez a saláta kifejezetten tetszik, nagyon jó az ötnete is!

Apa írta...

Ezzel a sajt klasszifikációval én nem értek egyet. Szerintem a három sajt közül egyik sem szerepelhet közös skálán a másikkal.

@Ági

Az öntet nem hogy jó volt, de egyenesen fantasztikus. Ha sikerül az embernek eltalálni a helyes arányokat -márpedig most 102%-osan sikerült-, ez igazi aduász.
Nagy hús-zabátor létemre kénytelen voltam azzal szembesülni, hogy emellett a sali+öntet kombó mellett a libamáj másod/harmadhegedűsi rangra süllyedt. Pedig az se volt kisnyúl... :)