2010. január 5., kedd

Pezsgős csirkecomb

Nagyon jó pezsgőt hoztak a szilveszteri koccintásra vendégeink: ezt abból tudtuk megítélni, hogy mindannyian egynél több kortyot is megittunk belőle. :)
Nem vagyunk valami nagy pezsgőfogyasztók, ez vitathatatlan tény. Megmaradt az üveg tartalmának 2/3-a, sajnáltam volna az enyészetnek áldozni. Mentő ötletként jött ez az egyszerű csirkerecept, és valóban, ebben a formában sokkal kelendőbb volt.


Pezsgős csirkecomb

Hozzávalók: 5 csirkecomb, 3 fej hagyma, só, bors, olaj, tárkony, 1 ek liszt, 500 ml száraz pezsgő, 1 dl tejszín, szükség esetén keményítő
Elkészítés: A csirkecombokat ketté választom, a hagymát felaprítom.
Egy nagy lábasban kevés olajon lassan dinsztelni kezdem a hagymát. Amikor már összeesett és kezd halványbarna színt kapni, egy nagy serpenyőben pici olajat a legnagyobb lángon felforrósítok.
A combokat megsózom és azonnal a forró olajra dobom, oldalanként kb. fél percet sütöm őket, hogy összezáruljanak a pórusok és ne eresszen levet.
Ekkor átpakolom a húst a hagymához, megszórom liszttel, picit összepirítom és felöntöm pezsgővel. Ha kell, még sózom picit, tekerek rá borsot és adok hozzá 1/2 kávéskanálnyi tárkonyt. A combok méretétől függően 50-75 percig lassú tűzön, fedő alatt főzöm.
Amikor a hús megpuhult, óvatosan kiemelem. A szószt kézi mixerrel simára dolgozom, felöntöm tejszínnel, még egy nagy csipet tárkonyt dobok rá és hagyom felrottyanni. Ha túl híg a szósz, kevés vízben feloldott keményítővel besűrítem.
Óvatosan visszapakolom a húst és összerázom -fakanállal kavargatni már nem szabad, mert a puha hús összetörik.
Mi bulgurral és olajon párolt sampionnal ettük.

1 megjegyzés:

trinity írta...

Ez a comb nekem is jöhet, meg a pohárka pezsgőt is bevállalom:) Mi szeretjük, néha 1-1 pohár nagyon finom tud lenni...