2012. február 7., kedd

Krémes citromszelet


Ezt a "lemon bar"-nak nevezett süteményt már tucatszor mentettem el magamnak külföldi gasztroblogokon, de sok egyéb recepttel együtt eddig türelmesen várt a megvalósításra.
Végül Piszke adta meg a végső lökést, hogy ez az egyszerű és nagyon hálás citromos apróság végre nálunk is örökös helyet szerezzen a kedvencek között. 

Az elkészítése abszolút nem kíván semmi faxnit, kezdők is bátran belevághatnak: "kutyulós" recept, egyetlen kanállal megoldható minden hozzá szükséges konyhai művelet.



Krémes citromszelet

Hozzávalók a tésztához: 10 dkg vaj, 12 dkg liszt, 2 ek cukor, egy csipet só
Hozzávalók a krémes réteghez: 3 tojás, 15 dkg cukor, 3 ek liszt, egy citrom lereszelt héja, 1,2 dl frissen facsart citromlé
Elkészítés: A tésztához összekeverem a lisztet, cukrot és sót, majd hozzáöntöm a felolvasztott vajat és kanállal jól összedolgozom. Egy 20X20-as kivajazott sütőforma aljába nyomkodom a tésztát és 180 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt aranybarnára sütöm.
Amíg sül, a krém hozzávalóit simára keverem, a sütőből kivett tészta tetejére öntöm, majd 160 fokra mérsékelem a hőfokot és újabb 20 percet sütöm.
Kihűlés közben a krém még tovább szilárdul, úgyhogy sajnos türelmesnek kell lenni a szeleteléssel! :)

Nincsenek megjegyzések: