2012. február 8., szerda

Rajzolj a pirítósodra!


A félreértés elkerülése végett: a továbbiakban szigorúan tudományos fizikai kísérletről lesz szó! Azt, hogy a végeredmény elfogyasztható, kérjük, kezeljék motivációs lehetőségként! :)


A gyerekekkel igen gyakran mélyedünk el a fizika és kémia rejtelmeiben, nem, sajna nem a titkos laborunkban, hanem a Da Vinci Learning csatorna Felfedező expessz (Forschungsexpress) című sorozata segítségével. Ez a műsor tele van otthon is kivitelezhető kísérletekkel, de ne az általános iskolás fizika órák ritkaságszámba menő bemutatóira gondoljatok, hanem nagyon jól körített, magával ragadó dolgokra, amik a gyerekeket a tévé elé szögezik és percenként követelik, hogy "ezt is, ezt is csináljuk meg!".

Ott láttuk ezt az egyszerű ötletet, amivel fel lehet dobni a leghétköznapibb reggeliket is. Mindössze pirítós kenyér kell hozzá, plusz egy nem túl hegyes célszerszám a karcoláshoz. Utóbbit kiválasztani nem is olyan egyszerű, el kell hozzá mélyedni a konyhaszekrények tartalmában, mert nem lehet túl hegyes és vékony -azzal nem látszana a minta-, de túl vastag se. Nekem legjobban a boros készlet kúp alakú dugója vagy a bambusz saslikpálcák hegyezetlen vége vált be.
A célszerszámunkkal mintát nyomkodunk a pirítósba: karcolni nem lehet, mert elmorzsálódik, hanem apránként belenyomkodni. A minta ne legyen túl bonyolult: nálunk általában arc, kezdőbetű, ovis jel és hasonlók készülnek.
Ezután már csak sötétbarnára kell sütni a pirítóssütővel. A dolog magyarázata annyi, hogy mivel a benyomkodott rész meszebb van a hő forrásától, világos színű marad és kirajzolódik a minta.

Nincsenek megjegyzések: