2012. augusztus 7., kedd

Brownietorta csokoládékrémmel és kávéhabbal


A szülinapi torta elkészülésének rendje s módja minálunk: a tortára az aktuális ünnepelt leadja a megrendelést, ezután jön az a rész, hogy a fejemből kipattant ötletekről győzködöm -nem vagyok azért annyira elvetemült, mindig a megadott alapízt variálom- és rendszerint meg is győzöm. :) Részemről ezután jön némi aggódás, hogy mi lesz, ha nem válik be az ötlet és nem fogják szeretni... Bár ha belegondolok, hosszú évek tapasztalatára támaszkodva a tortáim eszméletlen finomak lesznek, és kicsit vagy nagyon rondák -de utóbbiért bőven kárpótol az elűnési sebességük.

Ezúttal azonban egy évre dugába dőlt minden kísérletezési lehetőségem: családom minden tagja ezt a tortát óhajtja ugyanis a következő szülinapjára.
Ennek köszönhetően bátran használhatjátok a receptet, mert már nem először sütöttem, és alakítgattam az arányokat, így a külcsínnyel sincs már különösebb gond: a krémek nem folynak és nem is esnek össze.

Egyébként pedig ez a csokiimádók nagybetűs tortája, eszméletlenül tömény, de a kesernyés kávéhab a tetején ad valamiféle könnyedséget is neki. Nagyon érdekes, hogy nem frissen a legfinomabb, hanem behűtve: érdemes pár órával fogyasztás előtt elkészíteni és hűtőben tárolni.




Brownie-torta csokoládékrémmel és kávéhabbal

Hozzávalók:
1 adag brownie tészta
2 tábla jó minőségű étcsoki, 1,5 dl tejszín
4 dl tejszín, 3 púpozott kk instant kávé, 2 csomag vaníliás cukor, 1 csomag habfixáló

Elkészítés:
A brownie tésztát készítsük el a recept szerint és süssük ki kerek tortaformában és hagyjuk teljesen kihűlni.
A 1,5 dl tejszínt langyosítsuk fel, törjük bele a csokit és oldódásig kevergessük. Amikor kihűlt, tegyük hűtőbe legalább 2-3 órára, itt majd tovább sűrűsödik.
Az előzőleg legalább 1 napig hűtőben tárolt 4 dl tejszínből szűk fél decit külön veszünk és feloldjuk benne a kávét. A többi tejszínt robotgépben habbá verjük, amikor eléri a lágy hab állagot, hozzáadjuk a fixálót és a vaníliás cukrot, majd amikor már kemény a hab, lassú fordulatszámon hozzákeverjük a kávés tejszínt is, épp csak amíg tökéletesen elvegyül. (Azért így csinálom, mert a kávé -talán a benne levő csersav miatt- könnyen összekapja a tejszínt, így viszont szép hab a végeredmény.)
Ezután már csak össze kell állítani a tortát: a brownie-t megkenjük csokikrémmel, majd rásimítjuk a tejszínhabot. Én kávébab alakú csokipasztillával díszítettem.





Nincsenek megjegyzések: