2012. augusztus 15., szerda

Házi joghurtkészítés


Boszorkánykonyha ellenőrizhetetlen végeredménnyel: ez az, amit művelek. :) Pedig szívesen mikroszkóp alá tenném a joghurtomat, hogy lássam, a belekutyult probiotikum kultúrákból vajon mennyi volt hajlandó szaporodni benne és milyen aktivitással. Mert ha csak a fele is igaz lenne annak, amiben reménykedek, akkor ez már szinte gyógyszer, nem is joghurt. Ha pedig nem, akkor is nagyságrendekkel jobb, mint a bolti. :)

És hogy értsétek is, miről körmölök: az oltáshoz felhasznált joghurton kívül gyógyszertárban kapható, igen sok ellenálló törzset tartalmazó probiotikum készítményt is adok a tejhez joghurtkészítésnél. A bolti joghurtok ugyanis legfeljebb 1-2 fajt tartalmaznak ezekből a szervezet számára igen hasznos kis lényekből.
A célom eredetileg csak az volt, hogy finom, friss joghurtot együnk, de ha már kotyvaszt az ember, mindig jön valami ötlet....


Házi joghurtkészítés

Hozzávalók: 1,5 l friss (piaci) tehéntej, 1 doboz joghurt (én a Bakony Plusz-hoz ragaszkodom), 1 adagolókanálnyi Bonolact ProKid

Elkészítés: A lábast hideg vízzel kiöblítem (valamiért ezzel megelőzhető az odakozmálás), beleöntöm a tejet, felfőzöm és legalább 10 percig kavargatás mellett forralom.
Hűlni hagyom. Amikor a hőmérséklete eléri a 38 fokot -ezt szeretem húshőmérővel ellenőrizni-, hozzákeverem a probiotikumot, majd hozzáöntöm a hűtőből 1-2 órával korábban kivett, szobahőmérsékletű joghurtot, ezt nem kavarom el. 38 foknál melegebb tejbe ne öntsük az oltó joghurtot, mert a probiotikumok elpusztulnak a hőtől.
A lábast befedem és pokrócba csomagolom, hogy minél tovább tartsa az optimális hőt, majd 18 órára biztonságos helyre teszem. Az idő leteltével kész a joghurt, átkanalazom a tárolóedénykébe és hűtőbe rakom.
A bolti joghurtot a kívánt hőméréskleten tartják, ezért rövidebb idő alatt készül el, és íze savanykásabb. Otthoni körülmények közt kevésbé savanyú, kicsit nyúlósabb állagú joghurtot kapunk -nekem sokkal jobban ízlik a boltinál, ráadásul mentes midenféle tartósító- és állományjavító szerektől.

1 megjegyzés:

Kati írta...

Én csak simán szoktam készíteni, Natúr Aktívia segítségével(nálunk ez a legjobb ami kapható), igaz van joghurtkészítő gépem. Az biztos, hogy házi joghurtnál nincs finomabb. És a blogom megnyitása óta a legnézettem bejegyzésem a joghurtkészítés, úgy látszik van ígény rá:)