Nagyon eltalált recept, mindenki szerette, pedig a család -engem kivéve- nem rajong a gyümölcsös húsokért. Diszkrét, nem túl édes, éppen eléggé narancsos, pikáns.
Én egy kevés rizst is ettem hozzá, de csak céklával is tökéletes. A céklát egyébként én így szeretem legjobban, a kacsazsírban sütés-párolás rengeteg ízt hoz ki belőle.
Narancsos csirke sült céklával (paleo)
Hozzávalók:
1 kg csirkecomb filé bőr nélkül (sütés előtt 1-2 órával vegyük ki a hűtőből!)
3 ek kókuszzsír
3 nagy lédús narancs leve
2 narancs reszelt héja
diónyi gyömbér lereszelve
2,5 ek (35-40 ml) szójaszósz
1 tk fokhagymás csiliszósz
1 nagy gerezd fokhagyma
só
4 közepes cékla
2 ek kacsazsír
só
Elkészítés:
A csirkét felcsíkozom.
A céklákat gumikesztyűben (máskülönben napokig a kezünkön lesz az emléke) meghámozom és felkockázom. Wokban közepes lángon 3-4 percig átpiriítom a kacsazsíron. Megsózom, majd kis lángon lefedve magára hagyon kb. fél órára. (Rá lehet időnként pillantani és átkeverni, de nem szokott odakapni.)
Egy kis szószos lábasban a narancslét, -héjat, gyömbért, kinyomott fokhagymát, szójaszószt és csiliszószt kis lángon 6-7 perc alatt beforraljuk.
A csirkét -két adagban, mert egyszerre csak a felét tudjuk egy rétegben szétteríteni a serpenyőben- egy nagy serpenyőben a forró kókuszolajon nagy lángon minden oldalán pár másodperc alatt megkapatjuk (akkor jó, ha köpköd), majd megsózzuk és a lángot mérsékelve pár perc alatt aranybarnára sütjük. Amikor úgy tűnik, készen van, próbaképp vágjunk szét egy csíkocskát, hogy lássuk, már nem rózsaszín a közepe.
Szedjük ki a csirkét a serpenyőből és töröljük ki belőle a zsiradékot. Ezután tegyük vissza a húst, öntsük rá a szószt és forraljuk össze. Ha szükséges, utánasózhatjuk.
Ha a cékla megpuhult, levesszük a fedőt és nagy lángon egy percig átforgatjuk, karamelizálljuk.
Jó étvágyat!
(A recept a Health-bent blogról származik.)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése