2014. augusztus 4., hétfő

Sajtos kenyér (paleo)


 A gyerekek kedvenc paleo "kenyere". Számukra fontosak a pékáruk, ezért nagyon örültem, amikor ez létrejött egy kísérletezés alkalmával, mert a paleo kenyerek közül a legtöbb kőkemény kompromisszum, ezt viszont lelkesen eltüntették.
 Az eredeti recept egyébként sajtos pogácsa volt, de olyan sűrűre készítve, hogy pogácsát lehessen formázni belőle, a végeredmény tömény, fojtós állagú lett. Az íze viszont ígéretesnek tűnt, ezért próbáltam ki lapos kenyérként.
 Persze kenyérnek nevezni a végeredményt nem kis jóindulatot feltételez, mivel sok köze nincs a búzalisztes kenyerek állagához, inkább szeletelhető tojáslepényre hasonlít. Gluténmentes táplálkozásban viszont kitűnő alternatíva, finom szendvicset lehet készíteni belőle, kolbásszal, sok zöldséggel szuper reggeli.



Sajtos kenyér (paleo)

Hozzávalók:

4 nagy tojás
10+5 dkg finomra reszelt sajt (sós jellegű, pl. edami, parmezán)
1 nagy csipet só
1 nagy csipet szódabikarbóna
3 ek (=45 ml) kókuszliszt

Elkészítés:

A tojásokat felverem a sóval és a szódabikarbónával. Belekeverek 10 dkg sajtot és a kókuszlisztet. Ekkor még híg az állaga, de pár percet állni hagyom, amíg a kókuszliszt megdagad. Ha túl sűrű lenne, kevés vízzel vagy növényi tejjel hígítom -híg tejföl sűrűségűnél ne hagyjuk jobban megdagadni.
Ezután kis cseréptálba (22cmX14cm) simítom, a tetejére szórom a maradék sajtot és 170 fokon 20 perc alatt megsütöm.

(A receptet a paleolit blogról származó pogácsareceptből alakítottam át.)

Nincsenek megjegyzések: