2014. július 18., péntek

Pikáns sárgarépa krémleves (paleo)



Ez a leves hihetetlenül finom! A legfinomabb répaétel, amit eddig ettem. Fényévekre van a finomfőzeléktől vagy a húslevesben főtt répától.
 A gyerekeim a sárgarépát leginkább csak nyersen hajlandók rágcsálni, én kacsazsíron pici sóval megpárolva, a végén nagy lángon karamellizálva szeretem. Ez a leves, ha bátran fűszerezzük, kihozza a maximumot a répából -aki eddig nem tanult meg fütyülni tőle, adjon egy utolsó esélyt... :)





Pikáns sárgarépa krémleves (paleo)

Hozzávalók 2 személyre:

350 g sárgarépa
1 tk kacsazsír
2 dl húsleves
1 kk római kömény
1 nagy csipet fahéj
3 gerezd fokhagyma
1/2 diónyi gyömbér
egész szerecsendió
1 dl kókusztejszín
50 g szeletelt bacon felcsíkozva

Elkészítés:

 A sárgarépát megpucolom, vékonyra karikázom és kacsazsíron kis lángon félpuhára párolom. Ekkor hozzáreszelem a gyömbért, fokhagymanyomón átnyomom a fokhagymagerezdeket, hozzáadom a köményt és a fahéjat, egy nagy csipet sót szórok rá, majd 1-2 percig együtt pirítom. Felöntöm a forró húslevessel és 3 dl forró vízzel, utánasózom és addig főzöm kis lángon, míg a répa teljesen megpuhul.
 Kézimixerrel teljesen simára turmixolom a levest. Ha túl sűrű, adok még hozzá kis forró vizet. Ha szükséges, sózom, fűszerem. Belereszelek egy kevés szerecsendiót (nem sokat, mert nagyon intenzív az íze!) és felöntöm a kókusztejszínnel. Amikor felfő, azonnal elzárom alatta a lángot.
 Ropogósra sült baconcsíkokkal tálalom.

Nincsenek megjegyzések: