2010. január 2., szombat

Svájci mézeskalács

Hihetetlen "dömping" volt az ünnepek előtt és alatt a gasztroblogokon -szinte lehetetlen volt követni. Részt vennem benne meg még inkább esélytelen -az ünnepi készülődésben nálunk a konyhai sürgölődés kicsit háttérbe szorult.
Persze nem csak a finomságokról szól az advent, sokkal inkább a befelé fordulásról -ezt majd talán 2-3 év múlva, ha nem lóg rajtam állandóan a három poronty-, na meg főképp a várakozásról. Ez utóbbiban nagyon, de nagyon jók voltunk. Nem csak a naptárat koptattuk rongyosra a visszaszámolgatással, készítettünk sok ajándékot -nem árt az angyalnak egy kis besegítés-, díszbe varázsoltuk a lakást.
Aprósütikből kevés készült, csupa olyan, amiket a gyurmázáson megedződött gyerekkezek is könnyedén meg tudnak formázni, hadd legyen a sütögetés is közös élmény.

Ez a mézes keksz nagyon érdekes, hiszen szinte csak mézből, lisztből, dióból áll. Sütés után nagyon kemény, de ahogy nyitva felejtettük a kekszes doboz fedelét, azonnal megpuhult -hozzáteszem, nálunk sajnos igen magas a páratartalom a lakásban így télidőben. Nekem egyébként nagyon ízlett keményen -bevallom, párat vissza is szárítottam magamnak a fűtőtesten. Pikánsságát a fehér bors adja, semmiképpen nem szabad kihagyni!


Svájci mézeskalács

Hozzávalók: 4 dl méz, 20 dkg cukor, 25 dkg darált dió, 1 kk fahéj, 1/3 kk őrölt szerecsendió, 1/3 kk őrölt szegfűszeg, 3 nagy csipet fehér bors, 1 ek rum, késhegynyi szódabikarbóna, 60 dkg liszt
Elkészítés: A mézet és a pici vízben felolvasztott cukrot felfőzzük, amint felforrt, levesszük a tűzről.
Ha langyosra hűlt, belegyúrjuk a diót, fűszereket, rumot, szódabikarbónát, végül a lisztet.
1 napig pihentetjük.
Apró gömböcskéket gyúrunk belőle és sütőpapírra téve jól kilapítjuk. 170 fokon sütjük, amíg színt nem kap.
Megjegyzés: Nekem valamivel kevesebb lisztet vett fel a tészta.

(Forrás: Péter Jánosné Süteményeskönyve)

3 megjegyzés:

Ági, aki főz írta...

Biztos vagyok benne, hogy csodás hangulat volt nálatok! BUÉK!

trinity írta...

Nagyon guszta....BUÉK!!!

Zsuzsi írta...

Szia Kinga!

Boldog új évet nektek!