2012. augusztus 5., vasárnap

Sonkás-sajtos stromboli


Lélekemelő befejezése a napnak, ha az ember friss pékárut ropogtathat vacsorára. Úgy általában nem vagyok oda a gyerekek türelmetlenkedéseiért, de amikor azt várják, hogy a sütőből kihúzott péksütit meg lehessen szelni és negyedpercenként a tepsit sasolják, az jó! :)
Mi az első szeletet mindenből gyorsan pici darabokra törjük és befaljuk, hogy senkinek se kelljen többet várni az első falatra a másiknál. Utána már jöhet a szeletelés, osztás és eltüntetés.

Ez a stromboli nevű tekercs tulajdonképpen olyan, mint egy hatalmas pizza feltekerve. Bármivel meg lehetne tölteni, csak a sajtot nem szabad kihagyni belőle. Mivel nagyon vékonyra van nyújtva tekerés előtt, a töltelék és a kenyér szinte összeolvad benne. Ahol pedig kicsit "felrobbant" az oldala, na azért a részért lobbizott mindenki -pont mint a melegszendvics, annak is az a legjobb része, ahol kifolyik a sajt!






Sonkás-sajtos stromboli

Hozzávalók: 40 dkg finomliszt, 10 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt, 1 tk só, 2,5 dkg élesztő, egy csipet cukor, kb. 3 dl langyos víz, 45 dkg sajt (nálam vegyesen trappista és füstölt), 20 dkg sonka, 2 púpozott tk dijoni mustár, 1 púpozott tk mustár, 1 tk méz, 2 gerezd fokhagyma

Elkészítés: A liszteket a dagasztótálba szórtam, a közepébe mélyedést nyomtam és belemorzsoltam az élesztőt. A cukorral és kevéske vízzel elkavartam és letakarva hagytam pár percig, hogy meginduljon.
Amikor az élesztő már buborékos volt, hozzáadtam a sót és a víz 3/4 részét és a robotgéppel dagasztani kezdtem. A maradék vizet addig adagoltam hozzá, míg lágy, ruganyos tésztagombócot kaptam.
A kenyértésztát egy órára letakarva kelni hagytam.
A mustárokat kikevertem a mézzel és a szétnyomott fokhagymával, a sonkát apró darabokra téptem, a sajtokat pedig durva lyukú reszelőn lereszeltem.
A megkelt tésztát olyan nagy téglalappá nyújtottam, amilyenre tudtam (nekem befedte az egész IKEÁs szilikon nyújtóalátétemet), majd szétkentem rajta a mustárt, szétosztottam rajta a sonkát és a sajtot, és a hosszabbik végénél kezdve feltekertem. A végeit összenyomtam, éles késsel a tetejét bevagdostam és fél órát újra kelni hagytam.
Ezután vízzel lekentem és 200 fokos sütőben 30 perc alatt ropogósra sütöttem.

1 megjegyzés:

Édeskonyha írta...

Ez csodás! Én bármely részéért lobbiznék.