2014. július 7., hétfő

Mandulás kalács (paleo)


 Olyan volt az elmúlt tanév, mint a tempós futás hegyes terepen: kegyetlen fárasztó, de nem nélkülöztem az endorfint sem.

 Új munkahelyet kellett keresnem, olyat, ami közel van, mert az előző évben bebizonyosodott, hogy három gyerekes anyának lenni, teljes időben dolgozni és napi 2-3 órát elpacsálni utazásra lassú harakiri. Klassz sulit találtam, csodás kollégákkal. :) Hallássérült gyerekek helyett most tanulásban akadályozottak és értelmi fogyatékosok között vagyok, és visszatérhettem kedvenc korosztályomhoz, az elsősökhöz.

Ráadásképp továbbképződtem drámatanárrá -legalábbis ez áll a papíron, remélem, pár évnyi gyakorlás után igazából azzá is válok majd-, nagyon inspiráló tanfolyam volt és élvezetes, az egyetlen szépséghibája, hogy minden második teljes hétvégét lefedte a második félévben.

 Végeredményben azért csak sikerült zombimosogatórongy-közeli állapotba kerülni az évzáróra, de most már pihenek. Pihenésképpen rendbeszedtem kicsit a mamihamit, már nagyon hiányzott.


 Itt sem a régi mederben folynak tovább a dolgok, az új receptek új táplálkozási irányt képviselnek. Kíváncsiságból, a sok jó referencia miatt próbáltam ki két hónappal ezelőtt a paleót, gondoltam, 1-2 hétnyit tesztelek magamon, hiszen van három asztmás, ekcémás gyermekem, hát lássuk, milyen. Tömören annyival tudom csak jellemezni, hogy nem volt kedvem abbahagyni. Sokkal intenzívebben érzem most az ízeket, olyan, mintha minden sokkal finomabb lenne. Legtöbben valamilyen egészségügyi probléma miatt döntenek a paleo mellett, nekem ilyen nem volt, de hab a tortán, hogy az állandó gyulladt pattanások, amivel korom ellenére folyamatosan küzdöttem, elmúltak. Hátrány? Van.  Több időt kell eltölteni a konyhában. :D

 Ez az egyszerű kalács szerintem szinte elronthatatlan. Természetesen nem foszlós kalács jellegű a tészta, inkább sűrű, zsíros, de meglehetősen semleges, ezért nevezem inkább kalácsnak, mint süteménynek. A frissen befőzött meggylekvárommal nehéz abbahagyni.
 Mivel a maglisztes sütik és kenyerek nedvesebbek, szívesebben sütöm őket lapos formában, hogy egyenletesen süljenek át.







Mandulás kalács (paleo)

Hozzávalók: 6 nagy tojás, csipet só, 10 dkg nyírfacukor vagy kókuszvirágcukor, 8 dkg vaj vagy kókuszzsír, 1/2 kk szódabikarbóna 1/2 citrom levével összekeverve, 1 kezeletlen citrom reszelt héja, 7 dkg mandulaliszt, 3 dkg kókuszliszt
Elkészítés: A vajat habosra keverjük a cukorral, majd egyenként belekeverjük a tojássárgákat. Ezután jöhet bele a citromhéj és a kétfajta liszt, végül a citromlé a szódabikarbónával. A fehérjéket habbá verjük a sóval és óvatosan beleforgatjuk a keverékbe.
170 fokon 40-45 perc alatt sül meg.


Tapasztalatok:

 - Egyszer elfelejtettem felverni a habot és egészben tettem bele a tojásokat, úgy is nagyon finom lett.
 -Ha kókuszzsírt használunk, érdemes 5-6 dkg-ra csökkenteni a mennyiséget, szerintem úgy     
    finomabb a tészta
- Kezeletlen citrom mindig kapható az Aldiban.

2 megjegyzés:

ági írta...

Juhúúú! Tök jóóóóó, hogy újra van friss Mamihami! :)))

VOKinga írta...

;)
Nagy élmény, hogy van végre időm főzni és írni is!