2007. augusztus 26., vasárnap

Finom falatok kalapban

Férjem-uram igazi húsevő: s bár az utóbbi időben nagy erőfeszítéseket tesz a gyerkőcök kedvéért -és talán az enyémért is- a zöldségfogyasztás terén, mégis különös megbecsülést érdemelnek azok a zöldséges fogások, amiket szeret és "rendel" is.
 Ha nem lenne olyan nehéz törpeházikó méretű hatalmas sampionokat beszerezni, sokkal gyakrabban szerepelne az étlapunkon ez a finom gombaétel.


Juhtúróval töltött gomba

10 hatalmas gombát megmosok, megtisztítok, a szárát kivágom és felaprítva megdinsztelem, pici sóval és borssal zsírjára sütöm. A kalapokat besózom, borsot török rájuk és 10-15 percre a közepesen forró sütőbe teszem, fejjel lefelé, hogy kifolyhasson a leve. Ezalatt a szárát összekeverem 10 dkg juhtúróval és egy egész tojással. Kiveszem a sütőből a gombafejeket, megfordítom őket, megtöltöm és egy-egy szelet bacont teszek rájuk keresztben (kb. 10 dkg szeletelt bacon szükséges ehhez a mennyiséghez). Tovább sütöm, egészen addig, míg a szalonna gyönyörűen meg nem pirul.
 Ha erőteljesebb juhtúróízt akarok -mivel a tojás tompítja az ízeket-, szoktam a tölteléket tojás nélkül, csak picike tejföllel simára keverve készíteni. Ízlés szerint mehet bele pici zöldfűszer is, nekem gombához jól passzol például a kakukkfű.

Nincsenek megjegyzések: