2008. február 7., csütörtök

Gomba-gondok és miegymás...


Gomba-gondom lényege, hogy friss erdei gomba beszerzőhely híján egyszerűen nem sikerül rátalálnom arra a feldolgozott verzióra, ami valódi gomba-élményt kínál. Kíváncsi lennék, ki hogyan csempészi az erdei gombát ételeibe!
Siccike írta tippként a sáfrányos rizottóhoz, hogy gombabefőtthelyett a szárított gomba egészségesebb megoldás. Valójában mi is szárított erdei gombát használtunk már évek óta, ami azért hordozza az "erdő zamatát", még ha a frissnél jóval gyengébben is. Nem sikerült azonban megbarátkoznom az állagával: bármilyen hosszan áztattam is be, a szárított gomba szárított gomba maradt, egy kicsit gumiszerű. Konzerv szóba sem jöhet, a tipikus "konzerv-íz" miatt. Pár hónapja fedeztem fel a befőtt változatot. Ebben hagymán, són, cukron, eceten, borókabogyón kívül semmi más nincs, tehát tartósítószer sem, egészségesnek tehát egészséges, állagra finom puha, az íze viszont az elvárhatónál sokkal visszafogottabb. Ezen már csak azért is csodálkozom, mert a házi erdei gomba befőtt hihetetlenül intenzív ízű -hegyvidéken lakó távoli rokonaimnál kóstoltam ilyet. Nem tudom, hová tűnik az íz a boltiban, hiszen a gomba tagadhatatlanul benne van. Ízre tehát inkább a szárított, állagra pedig a konzerv.
Amíg Pesten laktunk, nem volt ez gond, hiszen a legtöbb pesti piacon, így nálunk a bosnyák térin is, lehetett friss erdei gombát kapni. De mit tegyen az ember, ha vidéki? Ha bárki bölcs tanáccsal tud ellátni, várom! Addig pedig valószínűleg maradok a szárított és a befőtt kombinálásánál.

Ami pedig még régóta nyomja a szívemet, mióta pedig gasztroblogokat olvasok, duplán, triplán is nyomja, azok a beszerzési nehézségek -úgy általában. Anno én is imádtam a Vámház térre járni, ahol annyi csodát lehetett zsákmányolni. Most pedig csak ácsingózva olvasom, hogy Eszter fügét vesz onnan, mások csodálatos kis boltocskákat fedeznek fel, vagy csak egyszerűen elugranak a Culinarisba... Nem mintha állandóan ilyen különlegességeket szeretnék az asztalra tenni, dehogy. Csak néha úgy megkívánok ezt-azt másoknál. Azon is elgondolkodtam, egy vidékinek mennyivel nehezebben kivitelezhető lehet a vegán életmód gyakorlása -hisz ha bekukkantok ezekbe a blogokba, az alapanyagok jó része teljesen ismeretlen számomra. Nálunk már az is nagy szám, ha szép marhahús érkezik a henteshez. Brühühühü! Na, kinyafogtam magam. Uff.

10 megjegyzés:

Kata írta...

Na, ezt én is írhattam volna ... Amíg pesti lány voltam, bármit be tudtam szerezni ... most viszont :o( Pedig kilométerre nem vagyok messze a fővárostól, ráadásul a két kislányom mellől sem könnyű meglépni ... szóval, megértelek ám!

Névtelen írta...

Éppen tegnap próbálkoztam konzerv gombával, de jobban tettem volna ha 20 dkg radírgumit vásárolok a papírboltban. Én a mélyhűtőpultból szoktam egy-egy zacskó olyan gombaválogatást venni, amiben van tőkemgomba és/vagy vargánya is. Made in Italy. Ebből elég a bolti gombához adni 2-3 marékkal és jól megdobja az ízét. Nagyobb élelmiszerboltokban kapható (pl. Spar, Interspar) De a szárított is jó, csak azt alaposabban elő kell készíteni (áztatás, lemosás stb.) És az még a gomba titka szerintem, hogy vajban kevés borssal le kell pirítani, ha a fehér műsampionnal ezt csinálod, előbújik belől egy kis gombaíz.

Dulmina írta...

Én is vidéki vagyok, de azért szerencsére nem érzem annyira tragikusnak a beszerzési helyzetet. A piacon sok jó dolgot be lehet szerezni "az öregektől" - és ezek tényleg friss, ízletes kiskerti zöldségek, gyümölcsök. Néha egész meglepő különlegességekkel is szolgálnak, így jutottam már csicsókához, rebarbarához, pasztinákhoz... Tulajdonképpen igénytelen, csak kevésbé ismert növények ezek. A köles, hajdina, stb. beszerzése már nagyobb trükk, de - mint a blogom is mutatja - nem reménytelen. Ha utazok valahová és van egy kis időm, nem kávézni megyek, hanem ilyesmiket vásárolni. De a környéken is akad olyan, nem is túl nagy bolt, ahol figyelmet fordítanak rá, hogy ilyen "reform" dolgok is legyenek, meg olyan is volt már, hogy rákérdeztem, nem volt, aztán vagy két hét múlva már volt - és boldogan vettem! Ja, és azóta is van :-) Szóval vidéken is rá lehet találni csoda helyekre, csak nyitott szemmel kell járni.

VOKinga írta...

Katanyaka, Dulmina, akkor közös a cipő. :) Ebben az influenzás időszakban nem is szívesen megyek vásárolni gyerekekkel, hisz Máté még csak 3 hónapos. De ha jön a tavasz, mi is piacolunk majd. Dulmina, bevallom, én kicsit bizalmatlan vagyok az öregekkel szemben, megesett már, hogy a barátnőm vígan újságolta, milyen szép meggyet vásárolt háztól, én meg épp 2 napja jártam arra és láttam, hogy permetezik a fától nem túl távol levő szőlőtőkéket. :( Felnőttnél ez "csak" egy hasmenés, de kisbabánál... De én is keresem a megbízható háztól vásárlási lehetőségeket, és ami pici kertembe befér, meg is termelem. Remélem, én is olyan ügyes leszek ebben, mint Te!

"Saját levében", köszönöm!!! Nyitott szemmel fogok járni, és ha Interspar közelébe jutok, tuti lesz nálam hűtőtáska! :) A termesztett csiperkét mi is zsírjára sütjük, így az állaga is jobb, nem olyan szivacsos.

siccike írta...

Anyamanya!
Házhozszállítás?:-)
Mi ugyan Bp-.en lakunk, de gyakorlatilag a város határán, ami errefelé már kvázi vidék!:-)) Erre sincs se biobolt, se piac! Úgyhogy én a biozöldséget hetente 1x házhoz kérem:
www.ebio.hu , 300 Ft a házhoz szállítás költsége, és nagyon megbízható cég, 2 éve rendelek tőlük, közvetlen a termelőtől! Bp. elég ngay vonzáskörzetébe kiszállítanak, azon túl pedig postáznak is az egész országba!
Biodolgok, egyebek ugyancsak házhoz, pl. www.biobarlang.hu Ők is egész messzire is szállítanak Bp-en kívül is! Igaz, náluk magasabb a kiszállítás költsége, de ált. havonta 1x rendelek nagyobb mennyiséget.

VOKinga írta...

Bevallom, főként zöldség témakörben idegenkedek a házhozszállítástól. Ebben "nagymama-fajta" vagyok -zöldségesek réme-, aki szereti mmegnézni, megfogni, mit vesz, legyen puha és lédús a citrom, haragoszöld a brokkoli, kemény a padlizsán.... Kifogástalan mindig a zöldség, amit hoznak? Ha piacon válogathatnád, ilyet szednél a kosaradba? Milyenek a tapasztalataid?

siccike írta...

Anyamanya!
Frisset csak az ebio-tól szoktam rendelni. Ők ugye bio zöldséget-gyümölcsöt hoznak, ami azért nem tehető egy lapra a piaci mérgezett, de ugyanakkor felfújt, tiszta (vízkultúrás), élénk színű zöldségekkel. Valójában azonabn mégis pozitív csalódás voltak számomra kezdetben, mert azt gondoltam korábban, ha bio, akkor kukacos, fonnyadt, fakó stb. és hát azért nem-nem-nem! A 2 év alatt kb. 3 alkalommal fordult elő, hogy a csomag valamelyik tartalmával enm voltam elégedett. Bevallom, én mára a külalakuknál jobban nézem az ízét!:-)) Merthogy ilyen édes répát, epret (tavasszal persze), vegyszermentes-ízű krumplit, retket, almát, banánt csak náluk kaptam az utóbbi években. A vega életmóddal eléggé kiéleződött az ízlésem a vegyszerekre, és nagyon megérzem a piaci áruknál is...:-( Így viszont legalább nyugodt lehetek, hogy (Főleg pl. a hozzátáplálás megkezdésekor) nem megy a gyerekbe sok vegyszer. Amúgy szerdánként szállítanak, és az éppen termőket mindig aznap szedik le, az abszolút látható, érzékelhető. Húst is szállítanak (házi csirkét, mangalicát), de házi tojást is lehet náluk kapni! a jövő héten szívesen befotózom az aznapi szállítmányt!:-) Itt pedig találsz róluk egy piaci videót, talán valamennyire látszik az árujuk is:
http://www.edenkert.hu/cikkek/a_bio_hazhoz_jon/
Szerintem egy próbát érdemes tenni, aztán ha nem jön be, max. nem rendel tőlük többet az ember!:-) Bevallom, én is eléggé bizalmatlan voltam velük, mégis maradtam!:-) Ja, és árarányban a biopiaci árak alatt dolgoznak sokszor bőven! Gödöllő irányába dolgozik a Nyitott kert is haosnlóképpen asszem.

siccike írta...

http://www.edenkert.hu/cikkek/a_bio_hazhoz_jon/

EZ A VIDEÓ HELYESEN

siccike írta...

http://www.edenkert.hu/cikkek/a_bio_hazhoz_jon/

Ha nem megy így se, amjd küldöm privátban:-)

VOKinga írta...

Siccike, meggyőztél, kipróbálom őket. Máté hozzátáplálása épp tavasz végén kezdődik majd, ami zöldségbeszerzés szempontjából a legszerencsétlenebb időszak az évben, mert a tavalyi, ami a pincéből jön, már minden értékét elveszti addigra, az új meg még teljesen mű. Velem is megtörtént már, hogy kidobtam zöldséget, mert csak a vegyszer íze érződött rajta, de ennyire kifinomult ízlésem nyilván nincs.