2008. február 1., péntek

Matild néni ajándéka

A férjem szüleinek szomszédságában lakik egy tündéri idős néni: aprócska, a szeme mindig mosolyog. Szeretik a gyerekeim is: ha a mamánál-papánál vagyunk, sosem mulasztanák el meglátogatni Matild nénit. Pontosabban: Matild nénit és a malackáit. Mert vannak ám malackák is, szerencsére a gyerekszemeknek nem tűnt még föl, hogy időről időre megfiatalodnak -annál inkább nagy ilyenkor a papa öröme, mert a disznótor napján sok apró kedvesség jut Neki is, reggelire egy kis sült vér, estére ott a hurka-kolbász, pár napon belül kocsonya...
Amikor Máté megszületett, Matild néni szeretett volna valamilyen ajándékot adni: két hatalmas tepsi süteményt kaptunk Tőle, nagyon finomakat! Íme az egyik. Nem elegáns cukrászsütemény, hanem az a fajta recept, ami kézről kézre jár a háziasszonyok között, terjed, mint a futótűz, mert szinte mindenkit meggyőz, aki megkóstolja.


Zebra szelet


A süti 4 rétegből áll. Az elkészült réteget mindig érdemes becsúsztatni a fagyasztóba, így épp megdermed, mire a következő elkészül.
Hozzávalók: 8 tojás, 4 csomag zselatin, 3 csomag vaníliás cukor, 2 dkg kakaó, 18 evőkanál kristálycukor, 3 dl málnaszörp, 3 pohár tejföl
1. réteg: 4 tojássárgát 1 csomag vaníliás cukorral és 5 evőkanál cukorral habosra keverünk. 2dl forró vízben feloldott 3 evőkanál zselatint belekeverünk, majd hozzáadjuk a felvert fehérjéket. A tepsibe simítjuk.
2. réteg: Ugyanúgy készül, mint az előző réteg, csak a sárgájába belekeverjük a kakaót is.
3. réteg: A tejfölt 1 vaníliás cukorral, 8 evőkanál cukorral elkeverjük. A zselatint a szokásos módon elkészítjük, belekeverjük. A tepsibe simítjuk.
4. réteg: A szokásos módon feloldott zselatint a langyos szörpbe öntjük.
Közepes tepsire elegendő adag.

Nincsenek megjegyzések: