2008. február 17., vasárnap

VKF! XIII. Ízgazdag kuszkusz

A kuszkusznak már a neve is olyan helyes, hogy nem lehet nem kipróbálni. Tudom, sokaknak rég nem újdonság már, én mégis valamiért nagyon hosszú ideig csak szimpatizáltam vele, mégsem jutottam el az elkészítéséhez -egészen mostanáig.
Rengeteg helyen hallottam, hogy a kuszkuszt sokan nem kedvelik, mivel ízetlen. Ezt az esélyt én meg sem adtam az enyémnek, ez mindjárt ki is derül a receptből. 10 perces tévénézéseim alkalmával kaptam el épp ezt a részletet egy -általam egyébként nem különösebben kedvelt- "Szombati főzőcskében", és annyira képtelennek tűnt ez a fűszertársítás, hogy kíváncsi lettem rá. Nos, az én ízlelőbimbóim meg voltak elégedve vele, túlzottan is. Együltőhelyemben bármikor képes lennék bekanalazni az egészet, akár főétel gyanánt.



Citromos-mentás kuszkusz

Egy csésze kuszkuszt és maréknyi átválogatott, szükség esetén a rajta felejtett szárától megfosztott mazsolát felöntöttem szűk két csészényi enyhén sós forró vízzel, lefedve 10 perc alatt megpuhult. Ekkor belecsavartam fél citrom levét (kisebb citrommal számolva), kávéskanálnyi őrölt fahéjat és 2-3 szár mentáról leszedett, felaprított levélkét szórtam bele. Egy evőkanálnyi olívaolajjal elkavartam és pár percet állni hagytam, hogy picit összeálljanak az ízek. Érdemes frissen elfogyasztani, mert a menta nagyon erős, ha hosszan állni hagyjuk, szinte megkeseríti az ételt.

3 megjegyzés:

Kata írta...

Hm, ez nagyon tetszik!! ki fogom próbálni! :o)

Unknown írta...

Bocsi, csak fakanál összefoglalója során tévelyedtem ide ;) Nagyon tetszik a mentás-citromos kombináció! Nálam rizottó formájában valósult meg ;) Enyhe citromízért amúgy egész muris megvalósítás az is, ha sok (2l) vízben főzöd 3/4 órán át a citromot, majd friss vízben további kb. fél órát (ld. itt) - ezután elveszti kesernyűségét a héja, s pürésítve kellemes enyhe citromaromát ad ;)

VOKinga írta...

Beatbull, örülök, hogy erre jártál! :) Nagyon szeretem a honlapodat! Az ötlet felkerült a kipróbálandók listájára. Rizottóban is nagyon izgalmas lehet, épp a héten főztem én is citromosat, de ezúttal menta nélkül, kicsit lágyabban.