2007. június 26., kedd

Chilis bab

Ismét ismétlés.
Egyébként az én chilim nem autentikus, csak egy finom darálthús-pörkölt babbal, kukoricával, pritaminnal és fűszerekkel. Hálás étel, olyan gyorsan elkészül, és -az újabban nagyon válogatós- Fannin kívül mindenki úgy örül neki.
"Rengeteg olyan "felnőtt-étel" van, ami korosodó ízlelőbimbóinknak nagyon bejön, gyerkőceink viszont az első falat után nem is hajlandók belekóstolni többé. Ez aztán vagy lekerül a főzőlistáról, vagy ügyködünk vele valamit, hátha ehetővé sikerül varázsolni a törpikék számára is. (Van persze a fordítottja is, de olyan sziszifuszi küzdelmekbe nem is bocsátkozom, hogy férjemuram számára mondjuk a borsófőzeléket vagy a tejszínes-spenótos tésztát fogyaszthatóvá alakítsam).
Szerencsére a chilis babon nem is kellett olyan sokat variálni, és máris nagykanállal pusztítják.
Chilis bab
Mivel múlt héten nem voltak itthon a gyerekek, egy hatalmas adag darált husiból kicsit sótlan pörköltet főztem, amit aztán sokmindenné át lehet alakítani, ezúttal csilis babbá, de maradt még belőle a jövő hétre lasagne-nak is a fagyasztóban.
Bő kilónyi darált húshoz 2 fej hagymát felaprítottam és olajon megdinszteltem, majd fehérre pirítottam rajta a husit, megszórtam fűszerpaprikával és egy púpozott kanál liszttel, kicsit összepirítottam, majd felöntöttem vízzel és kevés házi paradicsomlével. Nem kapott sok fűszert, csak kevés sót, gulyáskrémet, frissen őrölt borsot, picike őrölt köményt és majorannát, 2 gerezd kinyomott fokhagymát, majd finom szaftos pörköltté főztem.
Ebből a pörköltből lett most a chilis bab, a következő átalakításokkal: öntöttem bele egy kis doboz paradicsomsűrítményt, 2 piros kaliforniai paprikát felcsíkozva, egy zacskó Chilis bab alapot (ritkán használok ilyesmit, ezt is csak kiegészítésként), 2 doboz vörösbabkonzervet és két doboz csemegekukoricát. Ahogy a hozzávalóból is látszik, ez a gyorsított változat, ha több időm lenne, nélkülözném a konzerveket, de azért ha jó fél órát rotyog szép lassú tűzön, átérnek az ízek és így is nagyon finom lesz.
Hogy mitől gyerekétel ez? Talán feltűnt, hogy hol van belőle a chili? Ez bizony csak a fölnőttek tányérjába kerül finom chiliszósz formájában. És minek ez a rengeteg kukorica? Mert az én gyerekeimnél a legkedvesebb 3 zöldség közt van. És amivel végképp el lehet borzasztani a felnőtt társadalmat: köretnek gyerkőceim őszibarackbefőttet esznek hozzá. Lehet, hogy lassan én is közéjük tartozom, mert bevallom, nekem nagyon bejön ez a párosítás."
(Mamihami, 2007. június 26.)

Azóta a kukoricakonzervről leszoktam, sokkal jobb a fagyasztott, legutóljára pedig az egyik doboz vörösbabot fehérre cseréltem, olyan szépek voltak a színei!

2007. június 21., csütörtök

2007. június 20., szerda

Receptmentő akció indul

A régi blogomon maradt rengeteg receptem, nem szeretem, hogy külön vannak, és most találtam egy viszonylag működőképes módszert az átmentésükre. Nincs szívem kitörölni a bevezető szövegeket sem, mert a szívemhez nőttek, így most virtuálisan ismét két és fél gyerekes anyuka leszek egy ideig, persze csak amikor receptet mentek. :)

"Enni öröm!
Főleg ha a kedvencével kényezteti magát az ember.
A gyerkőcök nyaralnak mami-papinál, anya boldogan vikszol itthon, apa főzött egy lakodalmas kondérnyi csülkös bablevest -amit ő napokig boldogan fogyaszt-, nincs hát túl nagy motiváció a főzőcskézésre. Magamnak: minek?
Bár a nagyokosok azt mondják, a manó odabenn kortyolgat a magzatvízből és ízeket is érez, vagyis nem csak magamnak lenne.... Esetleg ha valami gyorsat csinálnék, több napra valót? Ráadásul a zöldségesnél valami egészen újat találtam: fehér héjú padlizsánt! Hát legyen.


Rakott padlizsán

Rögtön másfél kilónyi padlizsánnak ugrottam neki. Lehántottam a héját -nem muszáj, de én így szeretem-, felkarikáztam, besóztam és egy nagy szűrőbe tettem, hadd csepegjen.

Eközben felkarikáztam 8 szép nagy paradicsomot, és felszeleteltem a mozzarellát -számomra juhsajttal az igazi, de a kisbolt kínálatában ez nem szerepelt.
Ezután egy nagy tepsibe rétegeztem: leöblített padlizsánszeletek kakukkfűvel megszórva -szárított és friss egyaránt megteszi, a kakukkfű szárítva is nagyon aromás-, majd paradicsomszeletek kicsit sózva, ezután a mozzarella, amíg el nem fogy. Én úgy szeretem, ha paradicsom kerül a tetejére.
Már csak meg kell lötybölni finom olívaolajjal és mehet a sütőbe úgy 30 percre.


Talán ijesztően egyszerűnek tűnik ez az étel. Azt gondolom, ha jó minőségű alapanyagokból, szép zöldségekből dolgozunk, az egyszerű ízek mindennél finomabbak. Én két nap alatt biztosan elpusztítom ezt az adagot belőle -na jó, ketten a pocakgyerekkel."
(2007.06.20.)

2007. január 1., hétfő

Mit ettünk ma?

Kattints rá a receptre, amelyikre kíváncsi vagy! :)

Január 30. hétfő: hétvégi maradékok
Január 31. kedd: laskagombaragu bulgurral
Február 1. szerda: csőben sült brokkoli frissen sült karajjal
Február 2. csütörtök: gyros
Február 3. péntek: golyóleves, túrógombóc
Február 4. szombat: BBQ csirkeszárnyak zöldsalátával
Február 5. vasárnap: brassói aprópecsenye, uborkasaláta, gesztenyepüré


Január 23. hétfő: juhtúróval töltött gomba
Január 24.-25. kedd-szerda: lepcsánka, madársaláta tojással
Január 26. csütörtök: székelykáposzta bőrös csülökből
Január 27. péntek: Uncle Bens édes-savanyú csirke
Január 28. szombat: húsleves
Január 29. vasárnap: fokhagymás kacsaszárnytő, creme brulee


Január 16. hétfő: maradékok hétvégéről
Január 17.-18. kedd-szerda: indiai leves, citromszelet
Január 19. csütörtök: nem itthon ettünk
Január 20. péntek: grillcsirkenap
Január 21. szombat: csirkepörkölt nokedlivel, creme brulee
Január 22. vasárnap: burgonya krémleves, meggyleves, steak, krumplipüré, cukkínisaláta



Január 9. hétfő: Maradék zúzaleves megtejfölözve, rántott sajt zöldsalátával, túrógombóc
Január 10. kedd: Frissen sült tarja, párolt vöröskáposzta
Január 11. szerda: Pestos tészta
Január 12. csütörtök: Kuszkusz sült zöldségekkel
Január 13. péntek: Mázas csirkeszárny, amerikai káposztasaláta
Január 14.-15. szombat-vasárnap: Húsleves, creme brulee



Január 2. hétfő: maradékok hétvégéről
Január 3. kedd: Kínai csirke, káposztasaláta
Január 4. szerda: Zöldséges tarjaegytál
Január 5. csütörtök: Sajtos rakott zöldség, csirkemell roston
Január 6. péntek: Grillcsirkenap
Január 7. szombat: Zúzaleves, baconos-fokhagymás tészta
Január 8. vasárnap: Fajitas, creme brulee



Nyáron elmaradt a "Mit ettünk ma?", mert hol itt voltunk, hol ott, megesett, hogy csak fehér ételeket kellett kotyvasztanom a mandulaműtétesnek, nem volt egy épkézláb hetünk. Mostantól "rendszereződünk", iskola, ovi, egyforma napok.... 

Június 23. kedd: Brokkolis-kéksajtos egytál
Június 24. szerda: Sütőben rántott csirkemelldarabkák zöldséges mártogatóssal
Június 25. csütörtök: Latkesz zsenge kukoricával
Június 26. péntek: Juhtúrós nokedli kolbásszal
Június 27. szombat: Fajitas
Június 28. vasárnap: Indiai leves, gofri



Május 30. hétfő: Újkrumplivariációk salátával.
Május 31. kedd: Zöldségleves tortellinivel és túrógombóc
Június 1. szerda: Csicseriborsós-húsos egytál -ezúttal darált húsból, ami finomabb sokkal a csirkemelles változatnál!
Június 2. csütörtök: Spenótos pizza.
Június 3. péntek: Grillcsirkenap.
Június 4. szombat: Császárhús majonézes kukoricasalátával.
Június 5. vasárnap: Húsleves, csokoládétorta sütés nélkül

Június 6. hétfő: Maradékok a hétvégéről
Június 8. szerda: Enchilada, máktorta.
Június 9. csütörtök: Sajtos-tejfölös tészta.
Június 10. péntek: Mézes-mustáros csirkecomb fűszeres kuszkusszal, zabpelyhes-meggyes süti -ami nagyon félresikeredett.
Június 11. szombat: Nem itthon ettünk.
Június 12. vasárnap: Zöldborsó-krémleves, palacsinta


Május 9. hétfő: Fajitas, csirkemellel és sok friss zöldséggel, abbahagyhatatlan volt!
Május 10. kedd: Batyuban sült camembert spárgával és spenóttal, ismét egy tökéletes ebéd.
Május 11. szerda: Karalábéleves és meggyes morzsa, ezek az én kedvenceim.
Május 12. csütörtök: Maradék belapátolása :)
Május 13. péntek: Grillcsirkenap.
Május 14. szombat: Fokhagymás kacsaszárnytő és héjában sült újkrumpli.
Május 15. vasárnap: Családi közfelkiáltásra ismét fajitas, imádjuk. Még jó, hogy 1 kg lisztből sütöttem a tortillákat és teleraktam velük a fagyasztót.
Május 16. hétfő: Apa tortillamaradékot evett, mi Mátéval egyszerű tésztát, ő tejföllel és sonkával, én citrommal.
Május 17. kedd: Rántott gomba sült cukkinivel.
Május 19. csütörtök, azaz ma: Már sül a spenótos-tejszínes tészta!
Május 20. péntek: Grillcsirkenap lesz!
Május 21. szombat: Tervben rántott gomba ismétlése Poci kérésére, na meg rántott comb (mindkettőt morzsa-korpa keverékbe panírozom, jó így), hozzá saláta és zöldséges bulgur.
Május 22. vasárnap: Tervben zúzaleves és császármorzsa.


Mint látjátok, április közepe óta nem ettünk. :) 
Na jó, de. Csak ne kérjétek, hogy megpróbáljak emlékezni is rá. Ez a hét még nagyjából megy, íme:

2011. május 2.-8.
Hétfőn volt sok finom maradékunk, csak melegíteni kellett.
Kedden eperlevest főztem, hogy így az eperszezon megindultával már ne figyeljenek tavalyi fagyasztott eprek a frigóban. Mellé quiche készült, kétfajta, az egyik fehér spárgával és gorgonzolával, a másik kukoricával és szárított sonkával. A maradékja estére legalább olyan finom volt hidegen, mind délben frissen sülve. Már egészen elfelejtettem, mennyire imádom a quiche-t!
Szerdán Tomy nem itthon dolgozott, úgyhogy magamat örvendeztettem meg egy kis rakott padlizsánnal.
Csütörtökön spárgás-kéksajtos gnocchi volt.
Pénteken a szokásos grillcsirkenap.
Ma valami egészen eszement fűszerezésű húsgöngyöleget sütök, ha finom lesz, leírom. Lesz hozzá kuszkusz, zöldspárga (nem lehet belőle eleget enni, hiszen csak egy hónapig van friss minden évben!) és desszertnek epermisu.
Holnap pedig ha minden jól megy, megmásszuk a János-hegyet gyerekestül-kutyástul, úgyhogy az ebéd bűnözés lesz, le kell tesztelni a magyar szendvicset a Mekiben.


Mivel az utóbbi időszakban rotavírussal hadakoztunk vagy épp abból lábadoztunk, kicsit véletlenszerűen alakult az asztal tartalma: az került rá, amit aznap épp a betegségből aktuálisan kilábaló családtagunk kívánt. 5fős családban ugyanis  szépen sorban halad  a vírus, 1-2 napos időközönként választ új áldozatot magának.

2011. április 5.-12.
Kedden Mátén volt a sor, hogy kis kényszerszünet után újra egyen. Golyólevest kért, mákos nudlival. (Nem aprózta el, mert amikor ezeket kivégezte, még kért volna egy kis palacsintát, de ennyire nem voltam jó.) A nudlitészta felét gnocchinak formáztam, apa mustáros-boros karajszelettel ette.
Szerdán főztem egy kondér húslevest, pontosan 2 napi adagot, ennél jobban semmi sem eshetett volna.
Pénteken megtartottuk a szokványos grillcsirke-napunkat.
Szombaton Fanni a városi versmondó versenyen debütált, én pedig mint kísérő végignyomtam vele a röpke 5 órás megmérettetést. Még reggel megfőztem a csapatnak egy nagy kondér húsragut spagettihez -direkt nem milánóit írtam, mert mostanában sikerült egy nagyon különleges ragut összehozni római köménnyel, fahéjjal, ánizzsal, majd leírom a receptjét.
Vasárnap mézes-mustáros csirkecombfilét ettünk kuszkusszal, méretes adag készült, hogy hétfőre is jusson belőle, mert aznap a délelőtt Polly kutyánk nagylánytalanító műtétjére volt szánva, nem a konyhára.
Kedden, azaz ma pedig gombát és sajtot rántottam, párizsis kukoricasalátával ettük.


2011. március 11.-17.
Pénteken nálunk grillcsirkenap, készen vesszük, csak zöldsali dukál hozzá, és anya élvezi, hogy a fél délelőttje nem a főzőcskézésre ment el.
Szombaton tekercselt dagadót sütöttünk, ez egy annyira szuper recept, érdemes kipróbálni!
Vasárnapra készítettem egy indiai fűszerezésű krémlevest krumpliból és nudlit gyúrtam, főleg mákosnak, de mivel Poci antimák, neki darált mogyorót raktam rá. Ez a verzió is megér egy misét. :)
Hétfőre csirkecombot filéztem és kirántottam, kukoricás bulgur készült hozzá, meg Poci örömére egy kis majonézes kukoricasali is.
Kedden hamburger készült, fast food a saját konyhámban.
Szerdán cukkinit sütöttem, csak sajttal rétegezve és egy kis olívaolajjal megszórva, hozzá csirkemell steak-et (szerintem a csirkemellből ennél jobbat kihozni lényegében lehetetlen).
Csütörtökön, azaz ma pedig dolgoztam, ezért elugrottam a török étterembe gyrosért, és mivel finom volt nagyon, és minden olyan szép ott, túlélőnapokon el fogok még ugrani oda sokszor, amikor a buksza is megengedi.
És azért hogy ne vegyen senki a nyelvére, amiért nem főztem, egy kis lángost estére azért begyúrtam. :)


2011. március 5.-10.
Múlt szombaton zúzalevest főztem tárkonyosan és hozzá palacsintát.
Vasárnap savanyúkáposztán sült a kolbász és a hurka.
Hétfőre maradt bőven a hétvégiekből, de nem unatkoztam, mert vagonnyi mennyiséget sütöttem Era bocicsokis muffinjából az oviba Tamás napra (recept jön).
Kedden ismét sütnöm kellett kétvagonnyit a muffinból, Fanni napra a suliba, így megajándékoztam magam egy főzésmentes nappal és meglátogattam a török büfét ennivalóért.
Szerdán májjal rakott karalábé volt az ebéd.
Csütörtökön pedig csilis babot készítettem, a gyerekeknek tésztát is főztem mellé.

2011. március 1. kedd
Vettem egy kilónyi májat és fél kiló gombát, ebből serpenyőben secperc alatt elkészült a gombás resztelt máj (irtó ronda szó ez a resztelt, sült májnak sokkal jobban hangzik). A tegnapról maradt cukkinis frittatára pakolva került az asztalra.
Szándékosan bőven számoltam a májjal, majd' a fele megmaradt, azt kihűlve vajjal összeturmixoltam, finom májkrém lett belőle vacsorára. Hónapos retekkel, hagymával, nyamm.

2011. február 28. hétfő
Mivel két cukkini dekkolt még a hűtőben, frittata-falatkákat készítettem belőlük jó sok sajttal. Sajnos friss salátát nem kaptam ma a boltban, ezért zöldborsósalit kutyultam hozzá -jó sok tejfölös szósszal, hogy bele lehessen mártogatni a frittatát.
Grátiszként maradt még a tegnapi fánkból, amit Fanni mamival készített. :)